Capspring Temasik Financial Group Sdn Bhd

Capspring Temasik Financial Group Sdn Bhd We are a licenced Financial Advisory firm approved by Bank Negara to offer financial services and products. Registration No: 201201021188 (1005680-H)

At Capspring, we sincerely represent you with your best interest at heart.

๐—ฅ๐— ๐Ÿด๐Ÿฌ ๐˜€๐—ฒ๐—ฏ๐˜‚๐—น๐—ฎ๐—ป... ๐—ฏ๐—ผ๐—น๐—ฒ๐—ต ๐—ธ๐—ฒ? ๐Ÿ˜ณKorang dah dengar belum pasal Pelan MHIT Asas yang bakal diperkenalkan kerajaan?Ini bukan rum...
07/07/2026

๐—ฅ๐— ๐Ÿด๐Ÿฌ ๐˜€๐—ฒ๐—ฏ๐˜‚๐—น๐—ฎ๐—ป... ๐—ฏ๐—ผ๐—น๐—ฒ๐—ต ๐—ธ๐—ฒ? ๐Ÿ˜ณ
Korang dah dengar belum pasal Pelan MHIT Asas yang bakal diperkenalkan kerajaan?

Ini bukan rumor. Kementerian Kesihatan dah sahkan dalam Parlimen. Fasa rintis dah pun bermula di Lembah Klang, dan pelancaran penuh dijangka Januari 2027.

๐—”๐—ฝ๐—ฎ ๐—ถ๐˜€๐˜‚๐—ป๐˜†๐—ฎ? Korang mesti perasan bila surat renewal medical card sampai, premium naik tanpa henti. Ada yang naik sampai double dalam masa 3 tahun je. Kos hospital swasta pun makin gila. Sebab itu kerajaan nak perkenalkan pelan asas MHIT ni, untuk bagi rakyat pilihan perlindungan yang lebih mampu milik.

๐—”๐—ป๐˜๐—ฎ๐—ฟ๐—ฎ ๐—ฝ๐—ฒ๐—ฟ๐—ธ๐—ฎ๐—ฟ๐—ฎ ๐—ฝ๐—ฒ๐—ป๐˜๐—ถ๐—ป๐—ด:
โœ… Premium dijangka serendah RM80-RM120 sebulan (bergantung umur)
โœ… Perlindungan tahunan sehingga RM100,000
โœ… Tiada had seumur hidup, boleh diperbaharui sampai umur 85 tahun
โœ… Ada ciri "no look-back", so sejarah perubatan lama tak jadi alasan tuntutan ditolak

Sounds good kan? Tapi ini kena diingat: Pelan MHIT Asas ini adalah ๐—ฝ๐—ฒ๐—ฟ๐—น๐—ถ๐—ป๐—ฑ๐˜‚๐—ป๐—ด๐—ฎ๐—ป ๐—ฎ๐˜€๐—ฎ๐˜€. Ia direka sebagai jaring keselamatan minimum, bukan pengganti perlindungan sedia ada korang, dan bukan penyelesaian untuk semua keperluan keluarga (contohnya penyakit kritikal, income replacement bila kita tak boleh kerja, atau legacy planning untuk anak-anak).

Generasi sandwich yang tengah jaga ibu bapa dan anak-anak dalam masa sama... korang perlukan gambaran penuh sebelum buat keputusan. Jangan tunggu sampai 2027 baru nak fikir strategi perlindungan keluarga.

Nak tahu macam mana MHIT ni sesuai (atau tak sesuai) dengan keperluan korang sekarang? Jom dapatkan ๐—ฃ๐—ผ๐—ฟ๐˜๐—ณ๐—ผ๐—น๐—ถ๐—ผ ๐—ฅ๐—ฒ๐˜ƒ๐—ถ๐—ฒ๐˜„ ๐—ฃ๐—ฒ๐—ฟ๐—ฐ๐˜‚๐—บ๐—ฎ. Contact our registered FAR or visit our website.

Rupanya Boleh Semak Takaful Arwah! Jangan Biarkan Hak Waris Terbiar ๐Ÿ”Ž๐Ÿ•Š๏ธ"Eh, arwah ayah dulu ada ambil takaful tak eh? Bu...
30/06/2026

Rupanya Boleh Semak Takaful Arwah! Jangan Biarkan Hak Waris Terbiar ๐Ÿ”Ž๐Ÿ•Š๏ธ

"Eh, arwah ayah dulu ada ambil takaful tak eh? Buku polisi pun tak jumpa, macam mana nak semak ni?"

Situasi macam ni sebenarnya biasa sangat berlaku. Bila ada kematian dalam keluarga, waris selalu jadi buntu. Ada dokumen yang hilang entah ke mana, ada p**a arwah yang memang jenis simpan rahsia, tak nak susahkan anak isteri pasal hal kewangan. Lagi-lagi kalau si mati pernah ambil polisi lama, contohnya insurans hayat yang berkait dengan pinjaman rumah, yang mungkin masih aktif walaupun rumah tu dah lama dijual. Akhirnya, duit pampasan yang sepatutnya tolong waris terus terbiar, sebab tak ada siapa tahu pun ia wujud.

Tapi sekarang dah ada jalan penyelesaian.

Bank Negara Malaysia (BNM), bersama Persatuan Takaful Malaysia (MTA) dan Persatuan Insurans Hayat Malaysia (LIAM), baru sahaja melancarkan portal sehenti bernama Semak Kasih, khusus untuk bantu waris semak sama ada ahli keluarga yang telah meninggal dunia ada sijil takaful atau polisi insurans hayat yang masih belum dituntut.

Apa yang menarik tentang portal ni?

Tak Perlu Hubungi Satu-Satu Syarikat: Dulu, kalau nak semak, waris kena telefon atau jumpa setiap syarikat takaful dan insurans satu-satu. Sekarang, cukup satu platform saja.

Pangkalan Data Besar, Hasil Cepat: Sistem ini disokong kira-kira 37 juta rekod polisi, jadi hasil carian boleh diperoleh hampir serta-merta, tak payah tunggu berminggu-minggu untuk dapat maklum balas.

Privasi Dijaga: Sistem tak akan dedahkan butiran sijil, nilai perlindungan, atau status tuntutan terus kepada waris. Apa yang diberi hanyalah maklumat syarikat takaful atau insurans yang ada rekod, supaya waris boleh terus hubungi mereka untuk proses seterusnya.

Cara nak guna pun mudah saja. Daftar akaun dengan nama, nombor MyKad, e-mel dan nombor telefon. Log masuk semula, kemudian masukkan nama dan nombor kad pengenalan si mati, serta muat naik salinan sijil kematian yang jelas (perlu dikeluarkan oleh Jabatan Pendaftaran Negara). Sistem akan jana laporan jika ada rekod sepadan. Nota kecil, carian terhad kepada 3 kali sehari dan akan reset dalam 24 jam, jadi pastikan maklumat yang dimasukkan tepat sebelum hantar.

Layari di semak-kasih [dot] mycoverage [dot] my

๐Ÿ’ก Tip Penting CTFG: Semak Kasih ni bagus sebagai langkah selepas berlaku kematian. Tapi sebagai persediaan awal, lebih baik kita sendiri kemas kini Penamaan Waris (Nominee/Hibah) dalam sijil takaful yang sedia ada, seperti pelan myProtect. Langkah kecil ni boleh memudahkan 100% urusan tuntutan waris kelak, tanpa perlu lalui proses yang panjang dan rumit.

Ingat, takaful bukan sekadar perlindungan untuk diri kita sekarang, tapi ia jugak benteng kewangan buat mereka yang kita tinggalkan kelak.

Dah semak pelan perlindungan keluarga anda tahun ni? Jom buat Portfolio Review percuma bersama penasihat profesional CTFG hari ini. Klik link di bio, kami bantu semak dan susun keperluan perlindungan keluarga anda! ๐Ÿ‘‡

Hari ini adalah 29 Jun 2026.Setengah tahun telah berlalu.Bagi kebanyakan kita, bulan-bulan pertama tahun ini berlalu den...
29/06/2026

Hari ini adalah 29 Jun 2026.

Setengah tahun telah berlalu.

Bagi kebanyakan kita, bulan-bulan pertama tahun ini berlalu dengan cepat. Kerja. Keluarga. Bil yang perlu dibayar. Matlamat yang ingin dicapai. Dan di sebalik kesibukan itu semua, ada satu perkara yang sering kita niatkan untuk lakukan tetapi terus tangguh.

Menilai semula kedudukan kewangan kita.

Hari ini, sempena penghujung bulan Jun, CTFG ingin berkongsi empat soalan mudah yang boleh membantu anda memahami di mana anda sebenarnya berdiri dari segi perlindungan kewangan keluarga anda.

SOALAN PERTAMA: ADAKAH SIMPANAN EPF ANDA MENCUKUPI?

Rangka Kerja Kecukupan Pendapatan Persaraan atau RIA Framework EPF yang baharu berkuat kuasa pada Januari 2026 telah menetapkan tiga peringkat sasaran simpanan pada umur 60 tahun. Sasaran simpanan asas adalah RM390,000. Sasaran simpanan yang mencukupi atau "Adequate" adalah RM650,000. Dan sasaran simpanan "Enhanced" adalah RM1.3 juta.

Namun menurut data yang dikongsi oleh Kementerian Kewangan, sehingga Oktober 2024, hanya 36.2 peratus daripada ahli EPF aktif yang berumur 18 hingga 55 tahun telah mencapai tahap simpanan asas mengikut umur mereka. Ini bermakna 63.8 peratus masih belum mencapai sasaran tersebut.

EPF adalah permulaan yang penting. Tetapi simpanan EPF sahaja mungkin tidak mencukupi untuk menampung kehidupan selepas bersara, terutamanya apabila kos hidup dan kos penjagaan kesihatan terus meningkat setiap tahun.

SOALAN KEDUA: ADAKAH KELUARGA ANDA DILINDUNGI SEKIRANYA BERLAKU SESUATU YANG TIDAK DIJANGKA?

Menurut Laporan Tahunan Bank Negara Malaysia 2024, inflasi perubatan di negara kita mencecah 15 peratus pada tahun 2024, melebihi purata global sebanyak 10 peratus. Kos setiap lawatan ke hospital swasta p**a meningkat 22 peratus antara tahun 2020 dan 2023, daripada RM8,800 kepada RM10,700, mengikut pembentangan BNM kepada Parlimen pada Disember 2024.

Dalam keadaan kos yang terus meningkat ini, soalan yang paling penting bukan sama ada anda mampu bayar kos perubatan sekiranya sakit. Soalan yang lebih penting adalah sama ada keluarga anda akan mampu teruskan kehidupan sekiranya anda tidak lagi ada untuk menyara mereka.

SOALAN KETIGA: ADAKAH PERLINDUNGAN YANG ANDA ADA SUDAH DIKEMASKINI?

Ramai yang memiliki polisi takaful atau insurans sejak bertahun-tahun lalu dan tidak pernah menilainya semula. Tetapi keperluan perlindungan berubah mengikut perubahan hidup kita. Apabila anak bertambah, apabila pendapatan meningkat, apabila tanggungan bertambah, perlindungan yang dimiliki pada sepuluh tahun yang lalu mungkin sudah tidak mencukupi untuk situasi hari ini.

BNM mencatatkan bahawa sehingga 2023, hanya 7.7 juta individu dilindungi produk insurans perubatan dan takaful daripada pop**asi negara yang melebihi 33 juta orang. Ini menunjukkan bahawa jurang perlindungan di Malaysia masih sangat besar, dan ramai yang mungkin berada dalam jurang tersebut tanpa menyedarinya.

SOALAN KEEMPAT: ADAKAH ANDA FAHAM APA YANG ANDA MILIKI?

Memiliki polisi takaful atau insurans adalah satu perkara. Benar-benar memahami apa yang dicakupi oleh polisi tersebut, apakah hadnya, dan apakah yang akan berlaku semasa proses tuntutan adalah satu perkara yang berbeza.

Ramai pengguna yang mendapati perlindungan mereka tidak mencukupi pada saat tuntutan, bukan kerana syarikat tidak membayar, tetapi kerana terma polisi tidak pernah dijelaskan dengan jelas kepada mereka sejak awal.

APA YANG KAMI CADANGKAN

Di CTFG, kami percaya bahawa semakan kewangan tahunan adalah sama pentingnya dengan pemeriksaan kesihatan tahunan. Kedua-duanya bertujuan untuk mengesan masalah sebelum ia menjadi krisis.

Pertengahan tahun adalah masa yang tepat untuk duduk sejenak, menilai semula, dan memastikan bahawa perlindungan yang anda miliki masih sesuai dengan keperluan keluarga anda hari ini.

Misi kami adalah untuk memberikan jutaan kepada orang yang tersayang. Dan misi itu bermula dengan memastikan setiap keluarga Malaysia benar-benar faham dan dilindungi dengan betul.

Jika anda ingin berbincang dengan penasihat CTFG tentang kedudukan perlindungan kewangan anda, DM kami sekarang.

๐—š๐—ฎ๐—ท๐—ถ ๐—บ๐—ฎ๐˜€๐˜‚๐—ธ. ๐——๐—ถ๐—ฒ๐˜€๐—ฒ๐—น ๐˜๐˜‚๐—ฟ๐˜‚๐—ป ๐—ฏ๐˜‚๐—น๐—ฎ๐—ป ๐—ฑ๐—ฒ๐—ฝ๐—ฎ๐—ป.๐——๐˜‚๐—ฎ ๐—ฏ๐—ฒ๐—ฟ๐—ถ๐˜๐—ฎ ๐—ฏ๐—ฎ๐—ถ๐—ธ ๐—ฑ๐—ฎ๐—น๐—ฎ๐—บ ๐˜€๐—ฒ๐—บ๐—ถ๐—ป๐—ด๐—ด๐˜‚.๐—ง๐—ฎ๐—ฝ๐—ถ ๐—ฏ๐—ฒ๐—ฟ๐—ฎ๐—ฝ๐—ฎ ๐˜†๐—ฎ๐—ป๐—ด ๐—ฏ๐—ฒ๐˜๐˜‚๐—น-๐—ฏ๐—ฒ๐˜๐˜‚๐—น ๐—ฟ๐—ฎ๐˜€๐—ฎ ๐—ฑ๐—ฎ๐—น๐—ฎ๐—บ ๐—ฝ๐—ผ๐—ธ๐—ฒ๐˜?Kepada...
28/06/2026

๐—š๐—ฎ๐—ท๐—ถ ๐—บ๐—ฎ๐˜€๐˜‚๐—ธ. ๐——๐—ถ๐—ฒ๐˜€๐—ฒ๐—น ๐˜๐˜‚๐—ฟ๐˜‚๐—ป ๐—ฏ๐˜‚๐—น๐—ฎ๐—ป ๐—ฑ๐—ฒ๐—ฝ๐—ฎ๐—ป.
๐——๐˜‚๐—ฎ ๐—ฏ๐—ฒ๐—ฟ๐—ถ๐˜๐—ฎ ๐—ฏ๐—ฎ๐—ถ๐—ธ ๐—ฑ๐—ฎ๐—น๐—ฎ๐—บ ๐˜€๐—ฒ๐—บ๐—ถ๐—ป๐—ด๐—ด๐˜‚.
๐—ง๐—ฎ๐—ฝ๐—ถ ๐—ฏ๐—ฒ๐—ฟ๐—ฎ๐—ฝ๐—ฎ ๐˜†๐—ฎ๐—ป๐—ด ๐—ฏ๐—ฒ๐˜๐˜‚๐—น-๐—ฏ๐—ฒ๐˜๐˜‚๐—น ๐—ฟ๐—ฎ๐˜€๐—ฎ ๐—ฑ๐—ฎ๐—น๐—ฎ๐—บ ๐—ฝ๐—ผ๐—ธ๐—ฒ๐˜?

Kepada penjawat awam di sini,

Dua perkara besar berlaku minggu ini untuk penjawat awam Malaysia.

๐—ฃ๐—ฒ๐—ฟ๐˜๐—ฎ๐—บ๐—ฎ, gaji Jun masuk Khamis ๐Ÿฎ๐Ÿฑ Jun. Bagi yang dapat kenaikan di bawah Sistem Saraan Perkhidmatan Awam (SSPA) Fasa 2 sejak Januari, ini adalah bulan keenam menerima gaji yang lebih tinggi. Penjawat awam bergaji ๐—ฅ๐— ๐Ÿฏ,๐Ÿฎ๐Ÿฌ๐Ÿฌ sebelum SSPA kini menerima ๐—ฅ๐— ๐Ÿฏ,๐Ÿฐ๐Ÿฎ๐Ÿฐ sebulan. Lebihan ๐—ฅ๐— ๐Ÿฎ๐Ÿฎ๐Ÿฐ sebulan, atau ๐—ฅ๐— ๐Ÿญ,๐Ÿฏ๐Ÿฐ๐Ÿฐ dalam tempoh ๐Ÿฒ bulan.

๐—ž๐—ฒ๐—ฑ๐˜‚๐—ฎ, Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim mengumumkan pada ๐Ÿฎ๐Ÿญ Jun lepas bahawa harga diesel bersubsidi akan diturunkan kepada ๐—ฅ๐— ๐Ÿฎ.๐Ÿญ๐Ÿฌ seliter di seluruh negara mulai ๐Ÿญ Julai 2026 melalui program BUDI MADANI Diesel. Sebelum ini, pengguna kenderaan diesel di Semenanjung Malaysia membayar harga pasaran ๐—ฅ๐— ๐Ÿฐ.๐Ÿฏ๐Ÿณ seliter. Dengan penurunan ini, pemilik kenderaan diesel berMyKad akan jimat ๐—ฅ๐— ๐Ÿฎ.๐Ÿฎ๐Ÿณ seliter. Bagi kereta diesel dengan tangki ๐Ÿฒ๐Ÿฌ liter, kos isian penuh jatuh daripada ๐—ฅ๐— ๐Ÿฎ๐Ÿฒ๐Ÿฎ kepada ๐—ฅ๐— ๐Ÿญ๐Ÿฎ๐Ÿฒ, penjimatan ๐—ฅ๐— ๐Ÿญ๐Ÿฏ๐Ÿฒ setiap kali isi.

Dua berita yang masing-masing secara langsung membantu kewangan penjawat awam. Dan kedua-duanya berlaku dalam minggu yang sama.

Tapi ada soalan yang lebih penting dari sekadar menerima berita baik ini.

Bila ada berita baik kewangan, sama ada gaji naik, subsidi turun, atau bantuan masuk, corak yang selalu berlaku adalah tekanan segera untuk belanja lebih. Ansuran baharu. Upgrade yang ditangguh. Hutang kad kredit yang dibiarkan. Dan bila berita baik seterusnya datang, angka dalam akaun masih sama je.
Sebelum itu berlaku bulan ini, ada tiga perkara yang patut dilakukan.

๐—ฃ๐—ฒ๐—ฟ๐˜๐—ฎ๐—บ๐—ฎ, kira penjimatan diesel sebenar untuk bulan Julai. Kalau ada kenderaan diesel, berapa liter biasa diguna sebulan? Darabkan dengan ๐—ฅ๐— ๐Ÿฎ.๐Ÿฎ๐Ÿณ. Angka tu adalah wang sebenar yang akan kekal dalam poket bulan depan. Tetapkan ke mana wang itu patut pergi sebelum ia hilang tanpa sedar.

๐—ž๐—ฒ๐—ฑ๐˜‚๐—ฎ, semak semula baki gaji Jun yang masuk semalam selepas semua potongan tetap. Bandingkan dengan Disember 2025 sebelum SSPA. Dalam ๐Ÿฒ bulan, berapa yang betul-betul tersimpan atau digunakan dengan rancangan. Kalau jawapannya tidak jelas, itu adalah maklumat penting untuk bulan-bulan hadapan.

๐—ž๐—ฒ๐˜๐—ถ๐—ด๐—ฎ, gunakan momentum dua berita baik minggu ini untuk buat satu keputusan kewangan yang konkrit sebelum hujung minggu ini. Bukan plan besar. Satu tindakan sahaja. Sama ada pindahkan ๐—ฅ๐— ๐Ÿฎ๐Ÿฌ๐Ÿฌ ke simpanan, selesaikan satu komitmen BNPL aktif, atau semak semula kedudukan kewangan dengan penasihat.

Capspring Temasik, sebagai penasihat kewangan bebas berlesen Bank Negara Malaysia (BNM), sedia membantu penjawat awam yang nak faham ke mana pergi setiap ringgit gaji Jun ini dan cara untuk pastikan berita baik minggu ini benar-benar memberi impak kepada kewangan jangka panjang.

Ikuti halaman Capspring Temasik untuk tip kewangan yang bantu korang buat keputusan lebih bijak. ๐Ÿ‘

Anda masih tunggu apa?Ramai ejen insurans dan takaful yang kami temui berkata perkara yang sama:"Saya dah kerja keras be...
22/06/2026

Anda masih tunggu apa?

Ramai ejen insurans dan takaful yang kami temui berkata perkara yang sama:

"Saya dah kerja keras bertahun-tahun. Tapi rasa macam tak ke mana."

Kami faham perasaan itu.

Dalam industri ini, bukan semua syarikat bina ejen. Ada yang hanya guna ejen.

Di Capspring Temasik Financial Group, kami bina kerjaya, bukan sekadar rekod jualan.

Sebagai Approved Financial Adviser Representative (FAR) atau Approved Islamic Financial Adviser Representative (IFAR) yang diiktiraf oleh Bank Negara Malaysia (BNM), anda bukan lagi sekadar ejen. Anda adalah penasihat kewangan yang diluluskan secara rasmi, dengan akses kepada rangkaian produk perlindungan yang lebih luas untuk klien anda.

Inilah yang membezakan kami:

Pertama, status yang lebih kukuh. Pengiktirafan FAR dan IFAR oleh BNM membuka peluang yang tidak boleh dicapai dengan lesen ejen konvensional semata-mata.

Kedua, pendapatan yang telus. Komisen kami jelas, berstruktur, dan tidak ada kejutan tersembunyi. Anda tahu apa yang anda akan dapat sebelum anda mulakan.

Ketiga, sokongan nyata. Bukan janji di atas kertas. Kami sediakan latihan, sistem, dan pasukan yang betul-betul mahu anda berjaya.
Keempat, misi yang bermakna. Tagline kami bukan sekadar kata-kata. "Give Millions to Loved Ones" adalah komitmen kami kepada setiap keluarga Malaysia yang kami lindungi bersama.

Jika anda seorang ejen berpengalaman yang sudah dalam industri insurans atau takaful sekurang-kurangnya 2 tahun, dan anda rasa sudah tiba masanya untuk melangkah ke peringkat seterusnya, kami ingin berbicara dengan anda.

Anda tidak perlu mulakan semula dari sifar. Anda hanya perlu pilih platform yang lebih baik.

Hubungi kami sekarang melalui DM atau WhatsApp untuk mengetahui lebih lanjut tentang kerjaya sebagai FAR atau IFAR bersama Capspring Temasik Financial Group.

๐Ÿ’™ Happy Fatherโ€™s Day 2026A father's greatest legacy is not measured by what he leaves behind, but by the values, opportu...
20/06/2026

๐Ÿ’™ Happy Fatherโ€™s Day 2026

A father's greatest legacy is not measured by what he leaves behind, but by the values, opportunities, and future he helps create for those he loves.

Every sacrifice made, every lesson shared, and every dream encouraged becomes part of a foundation that lasts for generations.

This Father's Day, Capspring Temasik Financial Group celebrates all fathers and father figures who work tirelessly to protect their families, provide stability, and build a brighter tomorrow.

Just as strong financial planning helps secure future generations, a father's guidance continues to shape lives long into the future.

Thank you for being the heroes behind every family's journey forward.

๐—ž๐—ฒ๐—ฟ๐—ฎ๐—ท๐—ฎ๐—ฎ๐—ป ๐—ธ๐—ฒ๐—น๐˜‚๐—ฎ๐—ฟ๐—ธ๐—ฎ๐—ป ๐—ฅ๐— ๐Ÿญ๐Ÿด ๐—ฏ๐—ถ๐—น๐—ถ๐—ผ๐—ป ๐˜‚๐—ป๐˜๐˜‚๐—ธ ๐—ป๐—ฎ๐—ถ๐—ธ๐—ธ๐—ฎ๐—ป ๐—ด๐—ฎ๐—ท๐—ถ ๐—ฝ๐—ฒ๐—ป๐—ท๐—ฎ๐˜„๐—ฎ๐˜ ๐—ฎ๐˜„๐—ฎ๐—บ.๐—ฃ๐—  ๐—”๐—ป๐˜„๐—ฎ๐—ฟ ๐˜€๐—ฒ๐—ป๐—ฑ๐—ถ๐—ฟ๐—ถ ๐—ฝ๐—ฒ๐˜€๐—ฎ๐—ป: "๐—ท๐—ฎ๐—ป๐—ด๐—ฎ๐—ป ๐—ฏ๐—ฒ๐—น๐—ถ ๐—ธ๐—ฒ๐—ฟ๐—ฒ๐˜๐—ฎ ๐—ฏ๐—ฎ๐—ต๐—ฎ๐—ฟ๐˜‚."๐Ÿฑ ๐—ฏ๐˜‚...
19/06/2026

๐—ž๐—ฒ๐—ฟ๐—ฎ๐—ท๐—ฎ๐—ฎ๐—ป ๐—ธ๐—ฒ๐—น๐˜‚๐—ฎ๐—ฟ๐—ธ๐—ฎ๐—ป ๐—ฅ๐— ๐Ÿญ๐Ÿด ๐—ฏ๐—ถ๐—น๐—ถ๐—ผ๐—ป ๐˜‚๐—ป๐˜๐˜‚๐—ธ ๐—ป๐—ฎ๐—ถ๐—ธ๐—ธ๐—ฎ๐—ป ๐—ด๐—ฎ๐—ท๐—ถ ๐—ฝ๐—ฒ๐—ป๐—ท๐—ฎ๐˜„๐—ฎ๐˜ ๐—ฎ๐˜„๐—ฎ๐—บ.
๐—ฃ๐—  ๐—”๐—ป๐˜„๐—ฎ๐—ฟ ๐˜€๐—ฒ๐—ป๐—ฑ๐—ถ๐—ฟ๐—ถ ๐—ฝ๐—ฒ๐˜€๐—ฎ๐—ป: "๐—ท๐—ฎ๐—ป๐—ด๐—ฎ๐—ป ๐—ฏ๐—ฒ๐—น๐—ถ ๐—ธ๐—ฒ๐—ฟ๐—ฒ๐˜๐—ฎ ๐—ฏ๐—ฎ๐—ต๐—ฎ๐—ฟ๐˜‚."
๐Ÿฑ ๐—ฏ๐˜‚๐—น๐—ฎ๐—ป ๐—ฑ๐—ฎ๐—ต ๐—ฏ๐—ฒ๐—ฟ๐—น๐—ฎ๐—น๐˜‚...

Kepada penjawat awam di sini,

Januari 2026, Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim sendiri berpesan kepada penjawat awam dalam perhimpunan bulanan Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA): "Penjawat awam, jikat sikit belanja. Bila dah naik gaji ini, jangan dok pikir kereta baharu, televisyen baharu."

Ia bukan sindir. Ia adalah peringatan paling jujur yang boleh datang dari seorang Perdana Menteri.

Dan ia datang dengan konteks yang penting. Kerajaan mengakui bahawa pelaksanaan Sistem Saraan Perkhidmatan Awam (SSPA) Fasa 2 melibatkan kos tambahan keseluruhan ๐—ฅ๐— ๐Ÿญ๐Ÿด ๐—ฏ๐—ถ๐—น๐—ถ๐—ผ๐—ป kepada perbendaharaan negara. Ini bukan angka kecil. Ini adalah komitmen besar kerajaan kepada ๐Ÿญ.๐Ÿฒ juta penjawat awam yang telah berkhidmat tanpa kenaikan gaji yang signifikan selama lebih ๐Ÿญ๐Ÿฎ tahun.

Sebab itulah peringatan PM itu datang bersama amanat yang serius.

Sebab kerajaan tahu apa yang selalu berlaku bila ada kenaikan gaji. Bukan salah sesiapa. Ia adalah corak manusia. Gaji naik, ansuran baharu muncul. Kereta baharu. Rumah yang lebih besar. Pelan telefon yang lebih mahal. Makan tengah hari yang lebih selesa. Setiap satu keputusan nampak kecil dan munasabah pada masa dibuat. Tapi bila dicampurkan semua, komitmen bulanan naik lebih laju dari gaji itu sendiri.

Dan ๐Ÿฑ bulan kemudian, angka dalam akaun masih rasa sama je.

Cuba bayangkan situasi yang sangat biasa berlaku. Penjawat awam bergaji ๐—ฅ๐— ๐Ÿฏ,๐Ÿฎ๐Ÿฌ๐Ÿฌ sebelum SSPA. Lepas Fasa 2, gaji jadi ๐—ฅ๐— ๐Ÿฏ,๐Ÿฐ๐Ÿฎ๐Ÿฐ. Tambahan ๐—ฅ๐— ๐Ÿฎ๐Ÿฎ๐Ÿฐ sebulan. Dalam tempoh ๐Ÿฑ bulan, itu adalah ๐—ฅ๐— ๐Ÿญ,๐Ÿญ๐Ÿฎ๐Ÿฌ lebihan yang sepatutnya ada.

Tapi di mana ๐—ฅ๐— ๐Ÿญ,๐Ÿญ๐Ÿฎ๐Ÿฌ tu sekarang?

Kalau jawapannya "tak pasti" atau "habis je entah macam mana", itu bukan kegagalan. Ia adalah sesuatu yang sangat biasa dan ramai yang lalui tanpa sedar. Tetapi ia juga adalah tanda yang patut diberi perhatian sebelum corak yang sama berulang bulan demi bulan.

Gaji Jun masuk ๐—ž๐—ต๐—ฎ๐—บ๐—ถ๐˜€ ๐Ÿฎ๐Ÿฑ ๐—๐˜‚๐—ป, dalam ๐Ÿฒ hari lagi. Ini adalah masa yang paling tepat untuk duduk dan buat satu perkara mudah sebelum gaji masuk.

๐—ฃ๐—ฒ๐—ฟ๐˜๐—ฎ๐—บ๐—ฎ, semak slip gaji bulan Jun dan compare dengan slip gaji Disember 2025 sebelum SSPA. Berapa sebenarnya tambahan bersih selepas semua potongan tetap.

๐—ž๐—ฒ๐—ฑ๐˜‚๐—ฎ, senaraikan semua komitmen baharu yang bermula sejak Januari 2026. Ansuran baharu, langganan baharu, perbelanjaan tetap baharu. Tanya, mana satu yang datang dari keputusan sedar dan mana satu yang hanya berlaku tanpa rancangan.

๐—ž๐—ฒ๐˜๐—ถ๐—ด๐—ฎ, kira berapa baki bersih yang tinggal selepas semua komitmen. Kalau angka tu lebih rendah dari sebelum SSPA, ada sesuatu yang perlu dikaji semula sebelum ia menjadi masalah yang lebih besar.

Ini bukan tentang menyalahkan diri sendiri. Ini tentang faham gambaran penuh sebelum terlambat.

Capspring Temasik, sebagai penasihat kewangan bebas berlesen Bank Negara Malaysia (BNM), sedia membantu penjawat awam yang nak duduk semak semula kedudukan kewangan selepas SSPA dan rancang cara urus lebihan pendapatan dengan lebih bijak. Bukan untuk judge, tapi untuk bagi gambaran yang lebih jelas supaya keputusan seterusnya lebih terarah.

Penjawat awam di sini, jujur, sebahagian daripada kenaikan SSPA tu dah jadi ansuran baharu ke?
Ikuti halaman Capspring Temasik untuk tip kewangan yang bantu korang buat keputusan lebih bijak. ๐Ÿ‘

๐Ÿšฃโ€โ™‚๏ธ Happy Dragon Boat Festival 2026As dragon boats race forward with strength, unity, and determination, they remind us...
19/06/2026

๐Ÿšฃโ€โ™‚๏ธ Happy Dragon Boat Festival 2026

As dragon boats race forward with strength, unity, and determination, they remind us that meaningful progress is achieved when every stroke is guided by purpose.

At Capspring Temasik Financial Group, we believe the same principle applies to financial planning.

Building wealth with purpose, managing risks with confidence, and creating a clearer future all begin with consistent steps taken today.

May this Dragon Boat Festival bring renewed momentum, prosperity, and success to you and your loved ones.

Wishing you smooth journeys ahead and the confidence to navigate every opportunity that comes your way.

๐Ÿ‰ Happy Dragon Boat Festival!

๐Ÿ† Congratulations to Team Momentum Circle & Leader Amzar! ๐Ÿ†Yesterday, we celebrate more than just a victoryโ€”we celebrate...
18/06/2026

๐Ÿ† Congratulations to Team Momentum Circle & Leader Amzar! ๐Ÿ†
Yesterday, we celebrate more than just a victoryโ€”we celebrate leadership, commitment, teamwork, and the spirit of never giving up.

A huge congratulations to Muhamad Amzar & Team Momentum Circle and Amirul(Ind Cat. winner who couldn't join us) for emerging as the champions and earning the honour of holding the trophies. The trophy โ€œPiala Pusinganโ€ may have found its temporary home with your team, but what truly stands out is the journey, dedication, and consistent effort that brought you here.

The individual trophies awarded to each team member are a reflection of every contribution made along the way. Success is never a solo achievementโ€”it is built through trust, support, and a shared vision. Amzar, this milestone speaks volumes about your leadership in bringing out the best in your team and guiding them towards a common goal.

What better place to celebrate this achievement than at the highly sought-after Rembayung, where we gather not only to honour a winning team, but also to create memories that will inspire future victories.

As we celebrate Momentum Circleโ€™s success, let this be a reminder to every team in the Gamily Games: the Piala Pusingan is always up for grabs. Every challenge, every activity, every point earned brings you one step closer to claiming it as your own. Keep pushing, keep believing, and keep showing up for your team.

To Team Momentum Circle โ€” enjoy this well-deserved moment. Wear your victory proudly, celebrate your achievements, and continue setting the benchmark for excellence.

And to all other teams โ€” the next chapter has yet to be written. The race continues, and we canโ€™t wait to see who will rise to the challenge next.

With pride and appreciation,
Management Team

๐ŸŒฑ Awal Muharram 1448HSetiap permulaan membawa peluang untuk memperbaharui niat, menyusun langkah, dan membina masa depan...
17/06/2026

๐ŸŒฑ Awal Muharram 1448H

Setiap permulaan membawa peluang untuk memperbaharui niat, menyusun langkah, dan membina masa depan yang lebih baik.

Sempena Awal Muharram 1448H, Capspring Temasik Financial Group mengucapkan Selamat Menyambut Tahun Baharu Hijrah.

Semoga tahun ini membawa keberkatan, pertumbuhan yang berterusan, dan kemajuan yang bermakna dalam setiap perancangan serta usaha yang kita lakukan.

Sedikit demi sedikit, usaha yang konsisten hari ini mampu membina masa depan yang lebih kukuh.

Address

D-02-05, Menara Mitraland, 13A, Jalan PJU 5/1
Petaling Jaya
47810

Opening Hours

Monday 08:00 - 17:30
Tuesday 08:00 - 17:30
Wednesday 08:00 - 17:30
Thursday 08:00 - 17:30
Friday 08:00 - 17:30

Telephone

+603-76100618

Alerts

Be the first to know and let us send you an email when Capspring Temasik Financial Group Sdn Bhd posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.

Contact The Business

Send a message to Capspring Temasik Financial Group Sdn Bhd:

Share