08/10/2026
Yatırım Teşvik Belgesi ile aldığımız Makine ve Teçhizatı ne zaman ve nasıl satabilirsiniz?
2012/3305 Karar kapsamında Beş yıllık süre yatırım teşvik belgesinin kapanış/tamamlama vizesi tarihinden değil, ilgili makine veya teçhizatın temin edildiği tarihten itibaren hesaplanır. Dolayısıyla iki şart birlikte aranır: tamamlama vizesinin yapılmış olması ve satılacak makinenin temin tarihinden itibaren 5 yılın dolmuş olması.Örneğin yerli bir makine 15.03.2021 tarihli faturayla alınmışsa, beş yıllık süresi 15.03.2026 tarihinde dolar. Teşvik belgesinin tamamlama vizesi 2024te yapılmış olsa bile serbest satış tarihi yine makinenin kendi temin tarihine göre hesaplanır. Tersine, makine 2020de alınmış ve 5 yıl 2025te dolmuş olsa fakat yatırımın tamamlama vizesi henüz yapılmamışsa, “5 yıl geçti” denilerek doğrudan serbest satış yapılmamalıdır; yatırım henüz açık olduğundan Bakanlık izni gerekir.
9903 sayılı yeni Kararda sistem değişti. Artık 5 yıllık süre esas değil; temel süre 2 yıl. Üstelik bu 2 yıl, makinenin satın alma/temin tarihinden değil, tamamlama vizesi için Bakanlığa yapılan müracaat tarihinden itibaren hesaplanıyor.9903 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar Madde 26 açık: Tamamlama vizesi yapılmamış veya tamamlama vizesi yapılmış olsa bile tamamlama vizesi müracaat tarihinden itibaren 2 yılını doldurmamış teşvik belgesine konu sabit kıymetlerin satışı Bakanlık iznine tabidir.
Dolayısıyla 9903 sisteminde serbest satış için iki koşul birlikte aranır:
1-Tamamlama vizesi yapılmış olacak.
2-Tamamlama vizesi müracaat tarihinden itibaren 2 yıl geçmiş olacak. Tuncay KİRAZ